Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina po debreczyńsku Marzeny

Składniki:

  • 4 plastry wołowiny zadniej
  • 3 cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki smalcu
  • 2 łyżki papryki w proszku
  • majeranek suszony
  • pół łyżeczki kminku
  • 75 dag. ziemniaków
  • 4 strąki zielonej papryki
  • 4 pomidory
  • 8 kiełbasek debreczyńskich lub 40 dag. kiełbasy paprykowej


Sposób przyrządzenia:

Mięso posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na smalcu. Przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i oprószyć przyprawami. Dodać roztarty czosnek, zalać 1/2 filiżanki wody, zagotować i przelać do garnka z wołowiną. Po 30 minutach duszenia dodać ćwiartki ziemniaków, kawałki kiełbasy, paski papryki i obrane ze skórki ćwiartki pomidorów. Dusić jeszcze ok. 20 minut i gotowe.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *