Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina duszona ze śliwkami

Składniki:

  • 1 kg udźca wołowego
  • 5 łyżek smalcu
  • 2-3 cebule
  • 1 ½ szkl. koncentratu pomidorowego
  • 2 szkl. bulionu
  • 300 g suszonych śliwek
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy

Sposób wykonania:

  1. Mięso podzielić na porcję, które oprószyć solą i osmażyć na tłuszczu.
    W między czasie posiekać cebule i zeszklić ją, wówczas dodać do mięsa razem z bulionem i koncentratem pomidorowym.
    Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu około 1 godziny.
    Po tym czasie dodać śliwki i trzymać jeszcze na ogniu około 20 minut.
    Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą, pieprzem oraz wrzucić jeszcze liść laurowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *