Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina z marchewką i groszkiem

 

Składniki:

  • 40 dag rostbefu
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 4 łyżki rosołu
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag zielonego groszku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¾ łyżki sosu hoi sin śliwkowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

 

 

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę pokroić w plasterki, którą gotować w rosole do odparowania płynu, wówczas dodać masło, smalec oraz groszek i trzymać na ogniu ok. 2 min często mieszając.
    W między czasie na rozgrzanym oleju, przesmażyć mięso z dodatkiem imbiru, wówczas dodać sos sojowy, sos hoisin oraz sól.
    Całość dokładnie wymieszać i nadal smażyć.
    Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do zgęstnienia, wówczas doda ć marchewkę z groszkiem, podgrzać.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez AnkA

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *