Wigilijny barszcz Joli
Wigilijny barszcz Joli0 out of 5 based on 0 voters.
Wypróbuj sprawdzony przepis na pyszny wigilijny barszcz. Aby go wykonać potrzebujesz: buraków, zakwasu, suszonych grzybów i włoszczyzny.
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- ½ szkl zakwasu z buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 6 grzybów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki majeranku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Grzyby zalać wodą dzień wcześniej, aby namokły.Następnego dnia wszystkie warzywa obrać i pokroić na mniejszej kawałki.Wrzucić do garnka.Wlać około 2,5 l wody oraz grzyby razem z wodą w której się moczyły.Dodać jeszcze ziele angielskie i liście laurowe.Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.Wówczas powstały wywar przecedzić.Wlać do niego zakwas z buraków i jeszcze raz zagotować.Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz majerankiem.Na koniec dodać jeszcze do smaku sól i pieprz.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: czwartek, 17, grudzień 2020 12:51
- Monia
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa