Wigilijne uszka Kasi
Wigilijne uszka Kasi0 out of 5 based on 0 voters.
Znakomite przepisy na świąteczne potrawy. Musisz je wypróbować. Wigilijne uszka Kasi. Do ich wykonania potrzebujesz: mąki, prawdziwków, pieczarek i przypraw.
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 3/4 szkl letniej wody
- szczypta soli
- 50 g suszonych prawdziwków
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Suszone grzyby zalać dzień wcześniej ciepłą wodą, aby namokły.Następnego dnia.Obraną cebulę posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.Gdy lekko się poddusi dodać obrane pieczarki drobno pokrojone oraz grzyby odsączone z zalewy.Dusić na małym ogniu do miękkości grzybów.W między czasie na stolnicę przesiać mąkę z dodatkiem soli.Wlewając stopniowo ciepłą wodę zagnieść gładkie ciasto.Gotowe rozwałkować i pokroić w kwadraty.Ugotowane grzyby drobno poszatkować.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Gotowy farsz rozłożyć na kwadratach ciasta.Zlepić uszka.Wrzucić je do garnka z gotującą się wodą.Gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Makarony
- Opublikowano: niedziela, 20, grudzień 2020 12:27
- Monia