Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijne krokiety rybne

Składniki:

  • 50 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 40 dkg filetów rybnych (karp, łosoś, panga…)
  • 15 dkg obsączonego groszku konserwowanego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka sos tatarski
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka jaj
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • tarta bułka
  • cytryna


Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa. Umytą i osuszoną rybę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy i mąki wymieszać. Tartą bułką skorygować konsystencję powstałego „ciasta” Masę formować w niewielkie okrągłe krokiety, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej krokiety po 3 do 4 minut z każdej strony. Jako dodatek podać pokrojoną w kliny cytrynę i zieloną sałatę.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kingę M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *