Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijne kotleciki rybno ziemniaczane

Składniki:

    • 50 dkg ugotowanych ziemniaków
    • 25 dkg tuńczyka konserwowanego w sosie własnym
    • 2 drobno posiekane cebulki dymki
    • 1 jajko
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • pieprz mielony
    • kaszka kukurydziana
    • oliwa


    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Tuńczyka obsączyć na sicie z zalewy, rozkruszyć widelcem. W misce wymieszać ziemniaki, cebulkę, mąkę ziemniaczaną, jajko i tuńczyka, natkę pietruszki, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dokładnie wyrobić masę. Formować owalne kotleciki, obtaczać w kaszce kukurydzianej i smażyć na oliwie. Podawać z sałatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *