Wigilijna zupa grzybowa Marty
Wigilijna zupa grzybowa Marty0 out of 5 based on 0 voters.
Tradycyjne potrawy na wigilie. Będziesz zaskoczony jakie pyszne. Dziś przepis na zupę grzybową. Do jej wykonania potrzebujesz: suszonych grzybów, cebuli, ziemniaków i śmietany.
Składniki:
- 300 g suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 5 zimniaków
- 1 l bulionu drobiowego
- 150 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- natka pietruszki

Sposób wykonania:
-
Grzyby zalać wodą i odstawić na cała noc.Następnego dnia obraną cebulę posiekać.Wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem.Lekko zeszklić po czym dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.Zalać całość bulionem.Następnie dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły.Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.Wówczas zaprawić zupę śmietaną.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa Grzybowa
- Opublikowano: niedziela, 13, grudzień 2020 12:42
- Monia