Wigilijna sieja z farszem

7992
com_content.article
(Oddano 115 głosów z średnią 4.77 z 5)
Wigilijna sieja z farszem4.77 out of 5 based on 115 voters.


2d03c7ce6fcc9813Składniki:
  • 1 duża sieja (karp, pstrąg…)
  • 2, 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
Farsz:
  • 1 duża, drobno posiekana cebula
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka gęstej śmietany kremowej
  • 6 suszonych, posiekanych śliwek bez pestek lub 1/3 szklanki nasion granatu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić, dokładnie umyć, osuszyć. Usunąć gałki oczne i płaty skrzelowe, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę zalać wrzątkiem na kilka minut, odcedzić, schłodzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami farszu, przyprawić. Tak przygotowanym farszem napełnić dokładnie wyczyszczoną jamę brzuszną ryby, zaszyć lub spiąć namoczoną wcześniej w wodzie szpadką do szaszłyków. Tak przygotowaną rybę ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia, polać resztą soku cytrynowego. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 45 minut. W połowie pieczenia ostrożnie obrócić. Podajemy na półmisku udekorowanym klinami cytryny i połówkami orzechów włoskich. Zielony dodatek uatrakcyjni danie.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kingę M

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi