Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina z ananasem i papryką

Składniki:

  • 400 g schabu
  • 1 niekonserwowa cytryna
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 zielone papryki
  • 250 g ananasa z puszki
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyki octu jabłkowego
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżka jasnego zagęstnika do sosów

Sposób wykonania:

  1. Z cytryny zetrzeć skórkę i wymieszać ją z solą, pieprzem, sosem sojowym oraz cukrem po czym włożyć mięso pokrojone w paski.
    Odstawić na 30 minut.
    Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Następnie dodać pokrojoną paprykę i ananasy.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 3 minut po czym wlać bulion oraz ocet i dusić kolejne 3 minuty.
    Miękkie mięso wyjąć a sos zagęścić i ewentualnie doprawić.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *