Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieniec wiedeński

Składniki:


• 15 dag mąki tortowej
• 5 dag mąki ziemniaczanej
• 15 dag cukru
• 10 dag masła
• 3 jaja
• 4 łyżki mleka
• łyżeczka proszku do pieczenia
• otarta skórka z 1 cytryny
• łyżka soku z cytryny
krem:
• 3 szklanki mleka
• 1,5 torebki budyniu czekoladowego
• szklanka cukru
• 25 dag masła lub margaryny
• torebka cukru waniliowego
do dekoracji:
• 12 dag utartych migdałów
• dowolna biała polewa
• czekolada

Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, żółtka, mleko, sok i otartą skórkę z cytryny, po czym wsypywać stopniowo, cały czas ucierając, przesianą mąkę tortową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i upiec w średnio gorącym piekarniku.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, mieszając go, aż ostygnie.
Masło ucierać na pianę, dodając małymi porcjami budyń.
Ostudzone ciasto przekroić na 5 warstw i przełożyć kremem.
Boki wieńca także posmarować kremem i obsypać migdałami, przysmażonymi z cukrem i masłem na brązowo.
Wierzch polać białą polewą, ubrać owocami i nitkami rozpuszczonej czekolady.

Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *