Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocny ananasowiec z marcepanem

Składniki:


• 1 kostka masła
• 1 szklanka cukru pudru
• 5 jajek
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 łyżek kakao
• 5 łyżek mleka
• puszka ananasów
• opakowanie masy marcepanowej (50 g)
• tłuszcz do blaszki

Sposób przyrządzenia:
Masło, cukier i sól utrzeć na puszystą masę. Wbić kolejno 4 jajka, zmiksować. Mąkę i proszek przesiać. Kakao rozpuścić w mleku. Mąkę z proszkiem i kakao dodać do masy, utrzeć na gładkie ciasto. Prostokątną blaszkę o długości ok. 30 cm natłuścić. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki. Ananasy odcedzić, dokładnie osaczyć, pokroić w kostkę. Masę marcepanową zagnieść z jajkiem, dodać kawałki ananasa. Wyłożyć do blaszki, przykryć resztą ciasta. Widelcem zamieszać ciasto spiralnym ruchem, aby rozprowadzić masę marcepanową. Placek piec około 50-60 minut w temperaturze 175°C.

Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *