Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocna baba Beaty

Pyszna, bardzo puszysta Wielkanocna baba przepisu Beaty. Aby ją upiec będziesz potrzebować: mąki pszennej, jajek, cytryny oraz cukru. 
 

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru
  • 25 dag margaryny 
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Jajka sparzyć wrzątkiem po czym oddzielić białka od żółtek.
    Żółtka przełożyć do miski i dodać do nich miękką margarynę oraz cukier.
    Całość dokładnie utrzeć na puszystą masę.
    Cytrynę sparzyć wrzątkiem.
    Zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach i dodać ją do ciasta.
    Całość przemieszać po czym dodać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Na koniec wsypać jeszcze mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Delikatnie wymieszać, aby piana nie osiadła.
    Gotowe ciasto przelać do formy na babki.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
     

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *