Uszka wigilijne Ewy
Uszka wigilijne Ewy0 out of 5 based on 0 voters.
Poszukujesz sprawdzonego przepisu na uszka wigilijne? Wypróbuj ten przepis. Do jego wykonania potrzebujesz: pieczarek, suszonych grzybów, mąki i jajek.
Składniki:
- 600 g mąki
- 200 ml gorącej wody
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 1 łyżka soli
- 1 kg pieczarek
- 100 g suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- 2 jajka
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Suszone grzyby zalać na noc wodą, aby dobrze namokły.Następnego dnia na stolnicę przesiać mąkę z dodatkiem soli.Dodać masło i razem posiekać.Wówczas wbić jajka.Całość zagniatać dolewając po odrobinie gorącej wody, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.Gotowe ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty.Następnie obrać pieczarki i pokroić je na mniejsze kawałki, które wrzucić do suszonych grzybów.Razem gotować około 10 minut.W między czasie obraną cebulę drobno posiekać i poddusić na rozgrzanym maśle.Gotowe grzyby odsączyć i zemleć w maszynce.Dodać podsmażoną cebulę oraz wbić jajka.Wsypać bułkę tartą po czym całość dokładnie wymieszać.Gotowy farsz doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Nakładać farsz na wcześniej przygotowane kwadraty z ciasta.Zlepić uszka po czym wrzucić je na gotujący się wrzątek.Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Liczba porcji: 8
- Szczegóły
- Kategoria: Kluski
- Opublikowano: poniedziałek, 14, grudzień 2020 20:32
- Monia