Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udziec warchlaka z mandarynkami i z domowymi kluseczkami

 

1 udziec warchlaka (około 1 kg)

opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, wyżyłować, przyprawić

solą, pieprzem

i silnie obsmażyć na

50 g masła sklarowanego

w brytfannie, sos ze smażenia rozprowadzić

125 ml (1/8 l) wywaru z dziczyzny
100 g boczku

pokroić w kostkę, dodać do udźca w brytfannie, piec udziec około 50 minut, w tym czasie namoczyć

40 g rodzynków

w

1 łyżce winiaku

i następnie razem z

250 ml (1/4 l) portwajnu
mandarynkami z 2 puszek (bez soku) lub

podzielonymi na cząstki

250 g świeżych mandarynek

włożyć do brytfanny z udźcem warchlaka i całość piec jeszcze przez około 10 minut, wytworzony sos ponownie doprawić do smaku, ew. zagęścić niewielką ilością skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie.

Na domowe kluseczki

500 g pszennej mąki

w środku mąki zrobić wgłębienie

5 jajek

roztrzepać ze

125 ml (1/8 l) wody
1 łyżeczką soli
świeżo zmielonym pieprzem
lub startą gałką muszkatołową

wlać do wgłębienia w mące, za pomocą mieszadeł ręcznego robota kuchennego energicznie wymieszać z mąką, najpierw zgarniając ją do środka wgłębienia, potem mieszać wszystko tak długo, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, zważać trzeba przy tym, by w cieście nie potworzyły się grudki, potem odstawić je pod przykryciem na około 20 minut, gotowe ciasto rozsmarować na drewnianej deseczce i ostrym nożem odcinać z niego wąskie paski zrzucając je bezpośrednio do

wrzącej wody

kluski są ugotowane w sam raz, kiedy wypłyną na powierzchnię wody, rozgrzać

50 g masła

i obtoczyć w nim kluski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *