Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udziec barani w sosie

Składniki:

    • Udziec jagnięcy – ok. 2,5 kg
    • mąka ziemniaczana 1 łyżka

    Marynata:

    • 6 ząbków czosnku
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 2 cebule
    • 2 łyżki cukru
    • 1,5 szklanki czerwonego wina
    • 4 szklanki bulionu drobiowego


    Sposób przyrządzenia:
    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, gotować około 5 minut, schłodzić.  W odpowiednio dużym naczyniu ułożyć udziec barani, zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na kilkanaście godzin. Mięso wyjąc z marynaty, obsuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do 270 stopni C obrumienić w nim mięso, następnie obniżyć temperaturę do około 170 stopni i piec do momentu aż mięso zmięknie.  Część marynaty odcedzić z dodatków stałych, dodać mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia, przyprawić, gotować aż zgęstnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *