Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udziec barani w cebuli z wędzoną słoniną

Składniki:

  • 1,5 kg udźca baraniego
  • 100 g wędzonej słoniny
  • 80 g smalcu
  • 0,4 l śmietany
  • 100 g cebuli
  • 5 g pieprzu ziarnistego
  • 2 listki laurowe
  • 5 g ziaren jałowca
  • 3 łyżki octu
  • sok z 1 cytryny
  • 10 g cukru
  • sól
  •  

Sposób wykonania:
Do 1 litra wody wrzucić liść laurowy, cebulę pokrojoną w krążki, pieprz oraz jałowiec.
Doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas włożyć do ostygniętej zalewy mięso oddzielone od kości.
Odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
Po tym czasie odsączyć mięso i nadziać go słupkami słoniny.
Polać go jeszcze przecedzoną zalewą oraz roztopionym smalcem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na rumiano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *