Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka po piemoncku

Składniki:

    • 4 udka z kurczaka
    • 40 g pszennej mąki z pełnego ziarna
    • 40 g masła
    • 80 g cebuli
    • 400 g marchewki
    • 400 g bulw kopru włoskiego
    • 800 g ziemniaków
    • 120 g wytrawnego białego wina
    • 400 ml bulionu
    • 60 g kwaśnej śmietany
    • tymianek
    • 160 g zielonej sałaty
    • 120 g rzodkiewek
    • 20 g oleju
    • sól, pieprz, trochę octu
    • papryka w proszku


    Sposób przyrządzenia:
    Zmieszać paprykę, sól i mąkę. Mięso wymyć pod gorącą wodą, nieco osuszyć, obtoczyć w mące i dusić na maśle. Cebulę , marchewkę, ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Bulwy kopru umyć, wyczyścić i pokroić w paseczki. Po dziesięciu minutach od momentu wrzucenia mięsa dodać do niego jarzyny i dusić dalej razem. Dolać wina, bulionu i dusić jeszcze przez około 40 minut Następnie dolać śmietanę, doprawić pieprzem, papryką i tymiankiem. Sałatę umyć, rzodkiewkę umyć, wyczyścić i pokroić w plasterki. Zrobić zaprawę z oleju, octu, soli oraz pieprzu i połączyć ją z sałatą oraz rzodkiewkami.

     

2 comments for “Udka z kurczaka po piemoncku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *