Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka w sosie słodko ostrym

Składniki:

    • 6 udek kurczaka
    • 2 łyżki oliwy
    • 4 łyżki masła
    • sól, pieprz

    Sos:

    • 4 łyżki cukru
    • 3 łyżki octu ryżowego lub białego winnego
    • 1/2 szklanki ketchupu
    • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
    • 1 łyżeczka tartego imbiru
    • szczypta chili w proszku
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Na patelni roztopić masło, udka obsmażyć, po 5 minut z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Przełożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika z włączonym górnym opiekaniem. Piec 8-10 minut. Kiedy skórka się zrumieni, przewrócić na drugą stronę, posmarować resztą sosu, piec przez kolejne 8-10 minut. Przygotować sos. Składniki dokładnie wymieszać w rondlu i gotować powoli 10 minut. Upieczone udka wyłożyć na półmisek, polać sosem i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *