Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka w sosie alioli

Składniki:

    • 4 udka kurczaka
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 4 łyżki oleju
    • sól, pieprz
    • 1 cytryna

    Sos alioli:

    • 2 żółtka
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • ¾ szklanki oliwy
    • 4 posiekane ząbki czosnku
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka posiekanego czosnku
    • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 1 godzinę.  W międzyczasie przygotować sos. W mikserze zmiksować czosnek ze szczyptą soli, pieprzu i soku  cytryny, dodać żółtka. Powoli dolewać oliwę cienkim strumieniem, cały czas miksując. Wlewać tylko tyle oliwy, ile wchodzi w sos. Dodać  pietruszkę i szczypiorek, chwilę miksować, ewentualnie przyprawić. Udka posmarować olejem i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C obracając i skrapiając olejem. Podawać udekorowane zieleniną, z sosem i ćwiartkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *