Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka po chińsku glazurowane

Składniki:

    • 1 kg małych udek z kurczaka
    • 1 szklanka posiekanych całych młodych cebulek
    • 1/3 szklanka sosu barbecie
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżka cukru
    • 2 łyżki tartego imbiru
    • 1 łyżeczka sosu chili
    • 2 posiekane ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki przyrumienionych ziaren sezamu

    Sposób przyrządzenia:
    Udka kurczaka, umyte i osuszone podzielić na dwie części oddzielając ostrym nożem podudzia. W odpowiednio dużym rondlu wymieszać posiekaną cebulę, sos barbecie, sos sojowy, miód, cukier, tarty imbir, sos chili i czosnek. Podgrzać mocno mieszając, dodać mięso układając go w jednej warstwie. Wymieszać tak aby w przygotowanym sosie mięso dokładnie się obtoczyło. Rondel nakryć folią aluminiową i wstawić go do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec przez 20 minut. Po tym czasie usunąc folię aluminiową, wymieszać zawartość rondla i dopiec przez kolejne 20 minut. Potrawę posypać ziarnami sezamu i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *