Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka po baskijsku

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 3 pokrojone w plastry cebule
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • sól, pieprz, papryka

    Sposób przyrządzenia:

    Mięso umyć, osuszyć. W naczyniu żaroodpornym umieścić wymieszane udka, natkę pietruszki, skórkę cytrynową i zmiksowane razem sok z cytryny, bulion i oliwę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką, jeszcze raz wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez 20 minut, dodać plastry cebuli, wymieszać i piec razem kolejne 25 minut. Podawać gorące z ryżem ugotowanym na sypko.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Basię Banyś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *