Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka mocno aromatyczne

 

Składniki:

  • 4 świeże udka kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/3 szklanki cebuli pokrojonej w piórka
  • 2, 3 plastry cytryny
  • 2 małe gałązki rozmarynu
  • 1 szklanka rozgniecionego ananasa
  • ¼ szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego czosnku

Sposób przyrządzenia:
Z udek usunąć skórę (jeśli ktoś lubi skórę można pozostawić). Osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć olejem. Obrumienić w mocno nagrzanym piekarniku. Tak przygotowane udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe składniki potrawy dokładnie wymieszać, polać nimi porcje mięsa, na wierzchu położyc gałązkę rozmarynu i kilka plastrów sparzonej prze pokrojeniem cytryny. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 75 minut. Podawać z ryżem lub pieczywem wraz z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *