Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka faszerowane pieczarkami i oliwkami

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka przekrojone na połowę
  • sól, pieprz
  • masło
  • olej

    Farsz:

  • 20 dkg grzybów leśnych lub pieczarek pokrojonych w plastry
  • 2 nieduże cebule pokrojone w plastry
  • 10 dkg oliwek bez pestek
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Udka kurczaka wytrybować z kości, przyprawić. Skrawki mięsa pozostałe z trybowania, cebulę, grzyby, oliwki grubo posiekać lekko podsmażyć na maśle, wymieszać, przyprawić. Tak przygotowanym farszem nadziewać części udek, spiąć końce wykałaczkami, ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 30 minut kilkakrotnie obracając i polewając powstałym sosem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *