Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka duszone z cebulą i czosnkiem

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Cebulę i czosnek obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim mocno udka, przełożyć je do rondla. Na patelnie z pozostałym po obsmażeniu udek olejem dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając przez kilka minut, przełożyć do rondla z udkami, dodać liść laurowi i ziele angielskie, podlać winem i dusić przez około 1 godzinę w miarę potrzeb uzupełniając sos. Podawać z ziemniakami piure i surówkami, warzywami z wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *