Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ucierana baba

 

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 25 dag masła
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta

Sposób wykonania:
Do masła wsypać cukier i dodać skórkę z cytryny.
Dokładnie utrzeć na pianę po czym nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku.
Gdy składniki się polaczą wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Na sam koniec dodać śmietanę oraz białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *