Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tygielek z klopsikami

Składniki:
• 1/2 kg mielonej wołowiny
• 80 dag papryki
• 40 dag pomidorów
• 2 cebule
• 1/8 l soku pomidorowego
• torebka zupy cebulowej (na 3/4 l)
• ząbek czosnku
• 7 – 8 dag startego żółtego sera gouda
• łyżeczka słodkiej papryki
• łyżeczka bazylii
• jajko
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 2 łyżki oleju
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Papryki umyć, przepołowić, usunąć pestki.2 strąki pokroić w kostkę, resztę w paski.Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki.Cebule opłukać, obrać, pokroić w grubą kostkę.Papryki i cebule wrzucić do rondla.Dodać zmiażdżony czosnek, olej i sok pomidorowy.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Dusić pod przykryciem 5 minut.
Do mięsa wsypać zupę cebulową, dodać jajko, śmietanę, ser, bazylię i paprykę. Wyrobić. Uformować 16 kulek, wrzucić do warzyw. Dusić 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodać pomidory.

Post navigation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *