Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Truskawkowy przekładaniec*

Składniki:

  • 60dag truskawek
  • sok z 4 pomarańczy
  • 300g podłużnych biszkoptów
  • 220g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 500g dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 4 łyżki śmietany kremówki

Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone truskawki posypać 2 łyżkami cukru i polać sokiem. Odstawić na 20 min. Osączyć, zachowując sok. Twaróg zmiksować ze śmietaną i cukrem waniliowym i cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Formę wyłożyć folią lub pergaminem. Ułożyć 1/3 biszkoptów. Wyłożyć 1/2 masy serowej i owoców, przykryć biszkoptami. Tak samo ułożyć drugą warstwę. Brzegi folii zawinąć, na wierzchu położyć deseczkę i obciążyć ciężarkiem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Zamiast twarogu można użyć serki homogenizowane. Nie dodawać wtedy cukru pudru. Ubić kremówkę przed dodaniem do sera.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *