Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort wiśniowy na biszkopcie

 

Składniki:

  • 3 gotowe blaty biszkoptowe
  • 250 g mrożonych wiśni
  • krem cytrynowy do tortów
  • 3 krople aromatu cytrynowego
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • łyżka cukru
  • ½ tabliczki czekolady
  • listki melisy

 

 

Sposób wykonania:

  1. Wiśnie posypać cukrem i poczekać aż wypuszczą sok.
    Krem cytrynowy zalać szklanką wody i całość zmiksować po czym dodać aromat i dokładnie wymieszać.
    Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    W między czasie 1 blat biszkopta pokruszyć i zarumienić na suchej patelni.
    Sok z  truskawek wymieszać z dżemem, dodać wiśnie, wymieszać.
    Powstałą masę rozsmarować na drugim blacie biszkopta.
    Następnie rozsmarować krem cytrynowym i przykryć drugim blatem ciasta.
    Posmarować ubitą śmietaną z dodatkiem cukru i posypać okruchami ciasta.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *