Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort ponczowy węgierski: (na średnią tortownice)

Skład:
na ciasto – po:

  • 8 jaj
  • łyżek cukru i maki
    inne składniki: 20dkg cukru
  • 10dkg kakao
  • 20dkg rumu
  • 10dkg dżemu morelowego
  • 20dkg bitej śmietany
  • owoce z kompotu lub smażone czy osaczone z konfitury

     

 

Sposób wykonania
Zrobić ciasto biszkoptowe i podzielić na połowę. Jedna połowę upiec w tortownicy, a druga połowę podzielić znów na pół. Do jednej polowy dodać kakao i dobrze połączyć. Następnie nakładać do tortownicy po łyżce ciasta na przemian, raz białe, raz kakaowe i po upieczeniu będzie efektowny biszkopt marmurkowy.
Pierwszy (biały) biszkopt przeciąć poziomo i dolny krążek posmarować dżemem, na to nałożyć marmurkowy biszkopt, który uprzednio należy nakropić rumem rozcieńczonym z woda tak, aby ten krąg był mokry. Można znów przełożyć małą ilością dżemu i na to ułożyć druga cześć białego biszkoptu. Lekko obciążyć deseczka, aby się wyrównało i sprasowało, odstawić na chwile. Na wierzchu tortu ułożyć owoce z kompotu (jabłka, gruszki, brzoskwinie) lub z konfitury, pokropić jeszcze rumem i wstawić do lodówki na jakiś czas. Ochłodzony tort pokryć bita śmietaną i podawać. Anerite.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *