Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort makowy według przepisu mojej Babci

Składniki:

  • 2 szklanki maku
  • 5 jajek
  • 8 dag masła
  • 1 proszek do pieczenia (mały)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki bułki tartej

Bakalie:

  • orzechy, rodzynki, skórka z pomarańczy
  • Do przełożenia:
  • dowolny krem do tortów lub dżem

Sposób przyrządzenia:
Mak sparzyć i odcedzić, pozostawić na sicie całą noc. Zemleć przez maszynkę. 5 żółtek, 2 szklanki cukru, 8 dag masła i cukier waniliowy utrzeć na masę. Do utartej masy dodajemy powoli mak (cały czas ucierając), proszek do pieczenia, bułkę i bakalie. Piana ubita z 5 białek dodawana jest na 2 razy; połowa razem ze wszystkim, połowa na końcu. Piec ok. 60 minut. Po wystygnięciu przekroić na 2 blaty, przełożyć dowolnym kremem lub dżemem.
Polewa:

  • 2 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

Sposób przyrządzenia:
Razem zagotować i smarować na gorąco.
Miłego pałaszowania!


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *