Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort kokosowo-ananasowy

Składniki:

  • 1 spód bezowy
  • krążki ananasa w syropie (850 g)
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy
  • 50 g kremu kokosowego (z puszki) lub wiórków
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 1 opakowanie cytrynowej polewy do ciast
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 20 pralinek kokosowych (np. raffaello)

Sposób przyrządzenia:
Polewę przyrządzić według przepisu na opakowaniu, rozsmarować na spodzie bezowym i poczekać, aż stężeje. Krążki ananasa osaczyć. Kilką odłożyć. Resztę pokroić w kawałki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jajka i żółtka ubić na parze z kremem kokosowym, likierem, cukrem waniliowym, skórką i sokiem z cytryny na gęstą masę. Dodać żelatynę i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem. Odłożyć 2 łyżki. Resztę razem z kawałkami ananasa delikatnie wymieszać z kremem. Rant okrągłej formy nałożyć na spód bezowy. Wypełnić kremem, wyrównać i wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem przybrać resztą bitej śmietany, krążkami ananasa i pralinkami kokosowymi.

1 comment for “Tort kokosowo-ananasowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *