Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort dla Mamy

Biszkopt:

 

  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Biszkopt orzechowy:

  • 20 dag orzechów krojonych
  • 15 dag cukru+1 szklanka
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia
  • 5 łyżek masła

     

    Masa malinowa:

  • 50 dag malin
  • 1 szklanka cukru
  • 2 galaretki owocowe (np. truskawkowe)

     

    Masa budyniowa:

  • 3/4 litr mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukry waniliowe
  • 5 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 11/2 łyżki mąki pszennej
  • 11/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 11/2 kostki masła
  • 1 puszka brzoskwi
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

    Placek biszkoptowy:
    Zrobić jak biszkopt. Upiec.

    Placek orzechowy:
    Orzechy posiekać. Masło roztopić na patelni, dodać cukier i orzechy, smażyć tak długo aż karmel zbrązowieje. Odstawić do wystygnięcia.
    Ubić białka na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać. Dosypać przestudzone orzechy, delikatnie wymieszać. Upiec.

    Masa malinowa:
    Rozpuścić galaretki wg przepisu na opakowaniu.
    Maliny przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać cukier wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do malin, wymieszać.

    Masa budyniowa:
    1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. żółtka i obie mąki i budyń rozbełtać w pozostałym mleku i ugotować budyń. Utrzeć masło, dodawać stopniowo zimny budyń.

    Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę.
    Rozrobić galaretkę brzoskwiniową
    Przełożenie:
    biszkopt jasny + masa budyniowa + brzoskwinie +galaretka brzoskwiniowa+ masa budyniowa +masa malinowa +biszkopt orzechowy
    wierz i boki pokryć krem dowolnie ozdobić

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Dalie

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *