Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Torcik z owoców morza

owocemorza0pn.jpg* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
(10 porcji)

  • Filet z barweny – 0,5 kg
    Łosoś wędzony – 0,1 kg
    Serek kozi – 0,2 kg
    Pomidory b/ skóry – 0,3 kg
    Ogórek zielony – 0,15 kg
    Kapary – 0,05 kg
    Cebula czerwona – 0,05 kg
    Ogony langusty – 10 szt
    Kawior czerwony – 0,1 kg
    Bakłażan – 0,2 kg
    Szczypiorek
    Masło – 0,05 kg
    Parmezan – 0,15 kg
    Sól, piepr

Emulsja z pomidorów:

  • Pomidory b/ skóry – 0,2 kg
  • Wywar ze skorup langusty – 0,025 l
  • Ocet winny – 0,025 l
  • Oliwa z oliwek – 0,07 l
  • Oliwa z Pesto:
  • Bazylia świeża – 0,1 kg
  • Parmezan – 0,05 kg
  • Czosnek
  • Orzeszki pinii – 0,05 kg
  • Oliwa z oliwek – 0,07 l

Sposób przyrządzenia:
Z barweny wytnij koła, dopraw i paruj w piecu ok. 4 minut. Łososia wędzonego zmiksuj z serkiem kozim i przetrzyj przez sito. Pomidory, ogórka, cebule i kapary pokrój w kostkę. Ogony langusty obsmaż na maśle.
Całość złóż w kolejności: barwena, serek z łososiem , pomidory, ogórki, kapary, cebula. Na wierzch ułóż pokrojone ogony langusty i czerwony kawior.
Z pomidorów, wywaru, octu i oliwy z oliwek przygotuj emulsję.
Z bazylii, parmezanu, czosnku, orzeszków pinii i oliwy z oliwek przygotuj pesto. Parmezan zapiecz i uformuj w kształcie koła. Całość udekoruj świeżą bazylią.

Autor: Dominik Brodziak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *