Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Torcik z dżemem pomarańczowym

 

Składniki:

  • kostka masła
  • 1 szkl. śmietanki 12%
  • 4 jajka
  • 1 szkl. maki pszennej
  • ¾ szkl. otrąb
  • 1 szkl. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta startej skórki z cytryny i pomarańczy
  • masło
  • tarta bułka
  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego
  • lukrowa polewa

 

Sposób wykonania:

  1. Śmietankę doprowadzić do wrzenia razem z masłem i cukrem.
    Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i lekko przestudzić, wówczas dodać mąkę oraz proszek do pieczenia.
    Wrzucić jeszcze otręby, skórki oraz jajka.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
    Po upieczeniu ciasto przekroić na dwa blaty, które przełożyć dżemem. Polać polewa i udekorować owocami. 

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *