Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Torcik cytrynowy

Składniki:

kruche ciasto:
• 150 g mąki pszennej
• 100 g masła
• 50 g cukru
• 1 żółtko
masa:
• 700 g twarożku
• 300 ml jogurtu naturalnego
• 200 ml śmietany
• 150 g cukru
• 2 cytryny
• 12 łyżeczek żelatyny
ponadto:
• 100 g okrągłych biszkoptów
• 70 ml likieru amaretto
• 1 opakowanie galaretki morelowej
• 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• szklana miska o średnicy 22 cm i wysokości 10 cm
• tłuszcz do wysmarowania blaszki

Sposób przyrządzenia:
Kruche ciasto: Z mąki, cukru, masła oraz żółtka zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po upływie podanego czasu ciasto rozwałkować, wyciąć krążek o średnicy 22 cm i przełożyć na natłuszczoną blachę. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.
Masa: Żelatynę rozpuścić w 125 ml ciepłej wody. Kawę rozpuścić w 250 ml letniej wody.
Twarożek przetrzeć przez sito, utrzeć z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. Połączyć z żelatyną. Śmietanę ubić i wymieszać z masą twarogową.
Torcik cytrynowy: Miskę wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Lekko stężałą galaretką posmarować miskę (od wewnątrz) i wstawić ponownie do lodówki. Biszkopty nasączyć kawą z amaretto. Biszkopty układać w misce przekładając masą. Wierzch nakryć krążkiem z ciasta kruchego. Torcik wstawić do lodówki na 4 godziny. Misę wstawić do naczynia z gorącą wodą, następnie odwrócić i wyjąć tort. Udekorować owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *