Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tofu w pikantnym sosie

Składniki:

  • 30 dkg pokrojonego w kostkę tofu
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 łyżeczki keczupu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • mielone chili do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy


Sposób przyrządzenia:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, obrumienić na niej kostki tofu. Dodać czosnek i imbir, chwilkę smażyć mieszając, dodać cebulę, a gdy ta się zeszkli dodać przyprawy. Delikatnie wymieszać. Całość podlać wodą lub wywarem z warzyw, chwilę powoli gotować. Mąkę kukurydzianą wymieszać z zimnym wywarem lub wodą i dodać na patelnię. Powoli gotować aż sos zgęstnieje. Dosmaczać przyprawami i podawać, dodatek zieleniny wskazany.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez  Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *