Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta ze śliwkami z Marsylii

Składniki:

  • 25 dag suszonych śliwek
  • 4 łyżki brandy
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 150 ml gęstej śmietany
  • 1 laska wanilii (roztarta)
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 1 łyżka koniaku lub brandy

Sposób przyrządzenia:
Suszone śliwki zalać brandy i pozostawić, aż wchłoną część alkoholu. Mąkę, sól, masło, cukier i żółtka szybko zagnieść na stolnicy za pomocą noża. Uformować kulę i odstawić do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i rozłożyć w okrągłej formie. Przed upieczeniem ciasto należy nakłuć widelcem, aby nie podnosiło się w formie. Piec przez około 20 min. w temperaturze 200°C. Na wierzchu ciasta równomiernie rozłożyć namoczone śliwki. W misce utrzeć jaja z cukrem i śmietaną, dodać roztartą wanilię. Wylać na wierzch ciasta i piec przez około 25 min, aż nadzienie się zestali. Po upieczeniu glazurować przetartym i podgrzanym dżemem morelowym z dodatkiem koniaku lub brandy. Tartę można podawać na ciepło lub na zimno opruszoną cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *