Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • łyżka zimnej wody
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
  • ½ kurczaka
  • 15 dkg pieczarek
  • 1 papryka
  • 5 dkg śliwek suszonych
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka podzielić na porcje, usmażyć na oleju. Chłodnego obrać z mięsa, mięso posiekać. Śliwki pokroić w paseczki. Paprykę oczyścić, drobno pokroić. Paprykę i posiekany czosnek lekko przesmażyć na oliwie, połączyć z pozostałymi składnikami, przyprawić ostro, wymieszać z jajkiem.
Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.  Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut  piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz. Piec  25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter