Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tapenada z zielonych oliwek Kacpra

Pobudź swój apetyty i przygotuj znakomity przepis na tapenadę z zielonych oliwek. Przepis zawiera: zielone oliwki, czosnek, kapary, sok z cytryny. 
 

Składniki:

  • 100 g zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka listków natki pietruszki 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Oliwki odsączyć z zalewy.
    Wrzucić je do blendera.
    Dodać kapary oraz obrane ząbki czosnku.
    Razem zmiksować.
    Wówczas dodać jeszcze natkę pietruszki, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
    Ponownie zmiksować na gładką, jednolitą pastę.
    Na koniec doprawić jeszcze do smaku pieprzem.
    Jeśli pasta wyjedzie za gęsta dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *