Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Tajlandia

Tajska żółta pasta curry

Składniki:

 

  • 3 czerwone papryczki chili
  • 5 prażonych szalotek
  • 10 prażonych ząbków czosnku
  • 1 łyżka prażonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka startego prażonego galangal
  • 1 łyżeczka startego prażonego imbiru
  • 1 łyżeczka prażonych ziaren kminu
  • 2 łyżeczki proszku curyy
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej

 

Tajska zielona pasta curry

Składniki: 15 zielonych papryczek chili 3 szalotki 9 ząbków czosnku 1 łyżeczka startego galangalu 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej ½ łyżeczki startej skórki z limetki 1 łyżeczka posiekanych korzonków kolendry 5 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka prażonych ziaren kolendry 1 łyżeczka prażonych ziaren kminu 1 łyżeczka soli 1 łyzeczka pasty krewetkowej Sposób wykonania: Wszystkie podane…

Tajska czerwona pasta curry

Składniki: 5 suszonych czerwonych papryczek chili(namoczone w wodzie) 1 łyżeczka startego galangalu 2 łyżeczki posiekanych korzonków kolendry 1 łyżka prażonych ziaren kolendry 1 łyżeczka pasty krewetkowej 5 szalotek 10 ząbków czosnku 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej 1 łyżeczka startej skórki z limetki 5 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki dokładnie…