Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Słodki symbol Wiednia

Jeśli ktoś zadałby nam pytanie, jakie specjały kulinarne kojarzą się nam z austriacka stolica, z cala pewnością jedna z pierwszych nazw, jaka przyszłaby nam do głowy, byłby Tort Sachera. Można by się wręcz pokusić o nazwanie tego czekoladowego deseru “ambasadorem” Wiednia na polu turystyki.

Jego nazwa łączy w sobie, bowiem kulturę, tradycje i wspaniały smak – trzy właściwości, które przyczyniły się do sukcesu turystycznego naddunajskiej stolicy. Fakt ten został nawet doceniony przez Wiedeńską Izbę Gospodarcza, która uhonorowała w 2004 roku oryginalny Tort Sachera specjalną nagrodą turystyczną. Nagrodę owa w imieniu docenionego smakołyku odebrała szefowa kuchni hotelu Sacher, który na mocy wyroku sadowego jako jedyny ma prawo używać nazwy “Original Sachertorte”.

A cala historia tortu Sachera rozpoczęła się juz w 1832 roku, kiedy to pod nieobecność szefa kuchni, młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha – Franz Sacher otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował on wówczas przepis na tort czekoladowy przekładany marmolada morelową i oblewany polewą czekoladową, który po dziś dzień określany jest przez wielu mianem “króla deserów”.

Natomiast syn Franza – Eduard Sacher wybudował w centrum Wiednia w roku 1876, równie słynny jak jego kulinarny współimiennik, hotel Sacher. Ten właśnie hotel uczestniczył w 3 głośnych procesach, nazywanych powszechnie “tortowymi procesami”, toczących się w latach 1953 – 1962, w których druga strona była cukiernia Demel. Spor toczył się o prawo używania nazwy “tort Sachera” na określenie tortów czekoladowych oferowanych przez obie konkurujące ze sobą cukiernie.

W końcu po 9 latach procesów wyłączne prawo do używania wspomnianej nazwy sad przyznał hotelowi Sacher. Od tej pory przepis na oryginalny tort Sachera jest najpilniej strzeżona tajemnica hotelu Sacher. Jedynie na podstawie informacji o rocznym zużyciu składników umieszczonym na stronie internetowej hotelu (http://sachertorte.sacher.com/) można, ale tylko z grubsza oszacować zastawienie składników wykorzystywanych do produkcji tortu.

Nie przeszkadza to jednak, by każda kawiarnia, nie tylko wiedeńska miała w swej ofercie własną wersje tego specjału. Różnice potrafią zauważyć wyłącznie prawdziwi znawcy wypieków. Dla wielbicieli tego czekoladowego deseru jest to z pewnością dobra wiadomość, ponieważ sam hotel Sacher produkuje corocznie zaledwie ok. 300 000 tortów, z których 1/3 jest eksportowana, 1/3 trafia do cukierni austriackich, a pozostała część oferowana jest na porcje w kawiarniach i restauracjach należących do sieci hoteli Sacher.

Joanna Klos
Przedstawicielstwo Miasta Wiednia
Compress Verlagsges.m.b.H & CoKG

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *