Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka zapiekana w cieście chlebowym

Składniki:

  • 2 kg szynki bez kości
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżki majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Ciasto chlebowe:

  • 25 dkg mąki żytniej
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg drożdży
  • szklanka mleka
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

Sposób wykonania:
Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i pieprzem, odstawić do lodówki na 4 godziny. Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w 100 ml letniego mleka. Do miski przesiać obie mąki, dodać szczyptę soli. Mąki wymieszać, dodać drożdże, odstawić na 30 minut. Gdy rozczyn wyrośnie, wbić do miski jajko, wlać resztę mleka i wyrobić ciasto, dodać pod koniec troszkę oliwy. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm , na środku położyć szynkę i zlepić brzegi ciasta. Ułożyć na blaszce, odstawić na ½ godziny i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *