Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 8 plasterków szynki
  • 30 dag. pieczarek
  • 1/2 szkl. śmietany
  • 10 dag. masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szkl. mleka
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie:

    Pieczarki myjemy i osuszamy. Czwartą ich część kroimy w cienkie plasterki, resztę bardzo drobno siekamy. Wszystkie pieczarki gotujemy w słonej wodzie przez 2 min. Posiekane, mieszamy z sosem beszamelowym, przygotowanym z mleka, mąki i połowy masła. Na spodzie półmiska układamy 4 plastry szynki i przykrywamy pieczarkami z beszamelem. Na wierzchu kładziemy pozostałe plastry szynki, wlewamy śmietanę podgrzaną z rozpuszczonym masłem. Posypujemy solą i pieprzem, polewamy resztę sosu, dekorujemy pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut, by danie się zarumieniło.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *