Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sztuka mięsa z migdałowym sosem

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 1 cebula
  • jarzyny
  • parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól

Sos:

  • 2 szkl mleka
  • 1 szkl wywaru z cielęciny
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 40 g migdałów
  • 1 łyżka startej cebuli
  • 80 g masła
  • 60 g mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Mięso delikatnie rozbić po czym gotować na małym ogniu około 1 godziny.
Po tym czasie dodać opieczoną nad gazem cebulę, jarzyny oraz przyprawy i nadal gotować do miękkości składników.
W między czasie na 60g  masła przesmażyć posiekaną cebulę oraz mąkę, rozprowadzić to zimnym mlekiem i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Natomiast resztę masła wymieszać z chrzanem i podgrzać na małym ogniu po czym wlać wywar z cielęciny i całość zagotować po czym dodać mleczny wywar oraz zmielone migdały.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstały sos podawać z mięsem pokrojonym na plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *