Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sztufada wołowa

Składniki:

  • 1,5 kg krzyżówki lub zrazówki wołowej
  • 100 g słoniny
  • pęczek włoszczyzny
  • szklanka octu
  • szklanka wina
  • szklanka przegotowanej wody
  • 50 g buraków
  • 3 łyżki masła
  • 50 g czerstwego chleba
  • sól, pieprz, goździki, liście laurowe, ziele angielskie

Sposób przyrządzenia:
Mięso oczyścić, wypłukać, rozbić i włożyć do zalewy z octu, wody i przypraw (woda i ocet w stosunku 1:1). Pozostawić w chłodnym miejscu. Po upływie ok. 3 dni mięso ponownie opłukać, naszpikować pasemkami słoniny, doprawić solą i pieprzem. Do rondla włożyć masło i pieczeń, dusić na wolnym ogniu. Włoszczyznę, cebulę, buraki umyć, obrać i drobno pokroić, wrzucić do gotującego się mięsa. Wlać wino. Dusić do miękkości podlewając wodą. Mięso posypać tartym chlebem, chwilę gotować. Pieczeń pokrojoną w plastry ułożyć na półmisku, polać sosem własnym.
Podawać z kuleczkami ziemniaczanymi, buraczkami lub czerwoną kapustą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *