Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szpinakowy tort**

Składniki dla 4 osób:
Ciasto:

  • 250g mąki żytniej mieszanej
  • 4g drożdży suchych
  • 120ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju z oliwek

Farsz:

  • 185g tofu pokruszonego
  • 4 łyżki oleju z oliwek
  • 1 cebula
  • ½ kg. świeżego szpinaku
  • 30g kaparów
  • 50g mielonych migdałów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:

Drożdże wymieszać z letnią wodą ( temp.ok.25°C ). Pozostawić na 10 minut. Gdy drożdże już urosną, wymieszać z mąką i olejem, ugniatać ciasto przez 10-15 min. Uformować kulę, wysmarować olejem i pozostawić w misce do wyrośnięcia przez 1-2 godzin ( przykryte ).
Małą tortownicę ( ok.20cm ) wysmarować olejem. Ciasto wywałkować i umieścić w tortownicy oblepiając też ścianki.
Farsz:
Nagrzać piekarnik do 220°C.
Usmażyć na oleju pokrojoną cebulę. Dorzucić resztę składników ( razem z przyprawami ) i smażyć przez 5 minut mieszając.
Umieścić w tortownicy, na przygotowanym cieście ( posypanym natką ). Piec przez 30 minut, aż nabierze brązowej barwy. Podawać posypane natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *