Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szpikowana pieczeń w ziołach

Składniki:


• 1 kg wołowiny w ziołach
• 5 dag słoniny
• 4 – 5 ząbków czosnku
• łyżeczka oleju
• łyżeczka suszonego estragonu
• łyżeczka suszonego tymianku
• łyżka "jarzynki"
• łyżka miodu
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1,5 szklanki bulionu wołowego
• łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia:
Słoninę pokroić w wąskie słupki i włożyć na 10 minut do zamrażalnika. Czosnek obrać, ząbki przepołowić.
Mięso umyć, osuszyć, naszpikować słoniną i ząbkami czosnku. Miód rozetrzeć z łyżeczką oleju, posmarować nim mięso. Estragon oraz tymianek wymieszać z jarzynką i pieprzem. W tej samej mieszance obtoczyć wołowinę ze wszystkich stron i wstawić na godzinę do lodówki. Mięso przełożyć do brytfanny, skropić bulionem.
Piec 15 minut w temperaturze 220ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze godzinę i 15 minut, podlewając po trochu bulionem. Gotowe mięso ułożyć na półmisek, trzymać w cieple.
Sos spod pieczeni przelać do rondelka, zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną odrobiną wody.
Pieczeń pokroić na plastry, polać częścią sosu, pozostały sos przelać do sosjerki.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *