Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szparagi z parmezanem

Składniki:

    • 1 ½ kg szparagów
    • 1 łyżeczka parmezanu
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka i 10 dkg masła
    • ½ łyżeczki cukru
    • sok z cytryny


    Sposób przyrządzenia:

    Szparagi obrać cienko, odkroić twarde końce, ułożyć w wiązki, związać nitką. Skórki i odcięte części gotować około 10 minut w 1 litrze wody. Ugotowane przełożyć na lnianą ściereczkę, wystudzić, dokładnie odcisnąć. Zachowany wywar zagotować z solą i 1 łyżeczką masła, cukrem, sokiem z cytryny. Następnie  ugotować w nim do miękkości pęczki szparagów. Ugotowane odstawić do osączenia, ułożyć na tacy. Polać roztopionym masłem i posypać parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *