Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sznycle z indyka z bananami

Składniki:
4 sznycle z indyka
sól, pieprz
sos sojowy
25 dag ryżu basmati
1 jajko
12 dag płatków kukurydzianych
2 banany
4 plasterki szynki
3 dag mąki
5 łyżek masła roślinnego
10 dag kremówki
curry

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, płasko rozbić tłuczkiem. Posypać solą, pieprzem, skropić odrobiną sosu sojowego. Odłożyć na półtorej godziny. Ugotować ryż. Jajko wybić na talerzyk. Płatki kukurydzane pokruszyć. Banany obrać, pokroić w plasterki. Sznycle obłożyć szynką i plasterkami banana, złożyć na pół. Panierować kolejno w mące, jajku, na końcu w płatkach.. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła roślinnego, smażyć na nim sznycle. Pozostałe masło rozgrzać, posypać curry. Podlać rosołem. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż odcedzić. Przełożyć do filiżanek, lekko przycisnąć. Następnie przełożyć na talerze. Dodać sznycle i porcje sosu. Podawać.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez ewelina deleżuk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *